Semalam saya buat Mee Hoon Soto..
tapi ringkas seringkasnye la..
tak sempat nak buat begedil..
n tak sempat gak nak siat² isi ayam..
coz sibuk nak ke rumah pengantin..
actually saje nak cube rempah yang saya beli dgn cousin saya..
dah lame beli tapi belum cuba lagi..
tajuk rempah ni “Rempah Soto Power”
dan ni la hasilnye..
boleh tahan la tapi tak de la power sgt..

yok makan yok!
::Caranye::
(ni copy yg kat bklg plastik rempah)
1) Rebus 2 ekor ayam dgn 26 cawan air (jenuh nak kire..agak ² je la) sehingga mendidih dan masak..
2) Angkat rebusan ayam tadi dan tuskan serta gaulkan dengan 1 sudu garam + 2 sudu serbuk kunyit + ½ cawan air untuk di goreng..
3) Setelah digoreng hendaklah disiat²kan dan tulang²nye dimasukkan semula ke dalam air rebusan tadi sehingga mendidih..
4) Masukkan Rempah Soto 100gm dan kacau serta tambah garam jika kurang masin..
5) Hidangkan bersama 6 pack ketupat nasi atau mee hoon, tauge, bawang goreng, daun sup, soo hoon goreng, begedil & sambal kicap..
Notes: Jika Soto daging, rebus dulu dagingnya sehingga empuk dan hiris nipis² serta ikut cara seperti di atas..

*******************

dah siap makan with Bariah n mak..
terus siap²nak ke rumah pengantin..