Macam yg saya ceritakan kat n3 ni..
Tahap kerajinan saya memuncak pada hari Sabtu lepas..
bangun je pagi saya terus plan nak buat Kek Gula Hangus..
Resepi ni ditiru bulat² dari Umi Sufira..
dah lame simpan..tak de mase nak buat..
orang lain dah berkali² cube..but for me..
this is the 1st time..
kalau tak menjadi dan tak sedap kire tak pe kan?
hehehehe~

::Bahan²nye::

4 biji telur
2 cwn tepung
1 sudu soda bikarbonat
1 cwn susu pekat (mcm Mimi ckp mmg kena letak lebih utk lebih manis)
1 cwn minyak masak
1 cwn gula dihanguskan dgn satu cwn air

**Senang je kan bahan² nye**

::Cara²nye::

(ayat kat bawah ni dicedok dari ayat Mimi..di tukar sket..malas nak wat ayat sendiri..sorry ae Mimi)

Sediakan gula hangus…masak gula dalam kuali panas…
sampai cair dan berwarna kehitaman tuang air satu cawan…
dan kacau sampai rata..tunggu air gula hangus sejuk baru start baking..
Cara2nya..pukul telur sampai kembang….
lepas tuh masukkan susu pekat, minyak masak, dan gula hangus….
akhir sekali tepung yang telah di ayak ngan soda bikarbonat..
tapis dulu sebelum masuk dalam acuan membakar..
perap adunan 3-4 jam..then baru bakar..

dan hasil yg saya dapat adalah seperti di bawah..hehe~
actually terlebih perap dlm 5 jam.. (gi cuci keta punye pasal)
not bad..boleh tahan sedap..cheh..puji diri sendiri..
cume kurang manis sket jek..
padahal saya tak tambah kemanisan die..
ape pun masih boleh di makan..


malam tu Mak Anjang saya datang ke rumah..
merasa la die Kek Gula Hangus saya ni..
dan terus je die mintak resepi..
maka bertambah lah ilmu memasak Mimi..
saya dah panjang²kan resepinye ke org lain..
Nota kaki: Kawan² yang lain rajin²lah share resepi² memasak ye..