Ari Sabtu lepas saya n Ana (2nd c’s)
plan nak wat Spaghetti Meat Bolognise.. cheh..
tapi rase die xde la same sbijik ngn yg kat Pizza Hut tu..
Cam biase la tekak sape lg yg nk mkn klau bukn saya..
So, pagi yg indah tu pun kitorang gi la blanje bhn²nye..
Emmm.. pung pang pung pang RM60 gak abis..
Whateva la.. bab² makan jgn bekire ok! hehehe~
K now..
Bahan²nye..
Bahan² spt gmbr di atas ye puan²..
♥Spaghetti ~ 1-2 bungkus..depends la..♥
♥Prego Italian Sauce ~ Traditional – 1 botol bsr♥
♥Tomato Puree ~ 1 tin♥
♥Meat Ball ~ikut suke..lg byk lg best♥
♥Daging cincang ~ 1 pack..lbih pn xpe♥
♥Mushroom ~ 1 tin blah 2♥
♥Lada Benggala ~ 1 biji..potong dadu♥
♥Bawang besar ~ 1-2 biji ptong dadu gak♥
♥Bawang Putih ~ 1-4 biji cincang jek♥
♥Tomato ~ 1-2 biji potong dadu lg♥
Cara²nye..
Proses #1
Firstly..tumis bwg besar & bwg putih shingga naik bau..
(nak gak enterprame kt situ..abaikn jek)
Pas tu msukkn daging cincang..bairkn jap..
Masukkan Prego & Tomato Puree.. msukn smua jek..
nanti byk ler kuahnye..(boleh bg jiran² rasa)
kacau² shngga sebati..chewahh..
dah tu msukkan la tomato, lada benggala & mushroom..
last skali msukkan garam, ajinomoto (if suke) n gula..
secukup rase.. rase dulu sdap x..
Kirenye sukatan bhn² nie utk more than 10 org..
Tpulang la kalau nk wat sket jek..beli Prego kecik jek..

Nie la rope die dlm periuk..
Proses #2

Nie la hasilnye..jgn compare ngn Pizza Hut ae..
Hidangkan mengikut citarase masing²..

cam saya terus je longgokkn smua dlm pinggan..

ditambah lak ngan air oren ditgahari yg panas..

Proses #3

Proses nie pling penting..
proses yg ditunggu².. proses makan..hehehe~
ngan prasaan lapo yg amat tibelah masenye utk menikmati mknn..
sambil makan sambil MMS kat hubby..
saje je nk men“jealous”kan die yg tgh keje..hehehe~
Ok that’s about my weekend on Saturday..
Nota kaki: Jgn lupe kalau ade lebih bg jiran tau..hehehe~